Sjølivet i Norge

Endeløse muligheter langs kysten i Norge

Sjølivet skaper endeløse muligheter langs kysten i Norge. Linjen som er en av verdens lengste, og strekker seg på fastlands-Norge over 25.000 km!! Det er mye kyst å boltre seg på. Tar vi med øyene som Svalbard, Jan Mayen, Bjørnøya med mer, så har nordmenn over 100.000 km å leke seg i. Noe av grunnen til denne enorme lengden er våre mange fjorder!

I tillegg har vi store innsjøer og elveløp. Det er fra disse vi får vår helt unike energi, nemlig vannkraften. Innsjøer og elver har utløp og ulike nivåer som gir potensiell energi vi kan utnytte. Og det har landet gjort i over 100 år.

Leve ved hav og vann

Ser vi på hvordan det er å leve ved hav og vann, så kan vi beregne dette ganske enkelt. Vi kan med sikkerhet si at over 90% av alle nordmenn bor i relativ kort avstand til hav og vann. Grunnen til det er alle mulighetene havet og vannet gir.

Foruten at vi er helt avhengig av ferskvann, så gir havet så mange muligheter. Skipsfart, turisme, olje -og gassutvinning er bare noen av de viktige næringene. Men den største av de alle er fiskeri. Fisken har gitt grunnlag for vekst her til lands i over 1000 år.

Selv om mange steder langs kysten regnes som distrikt, så er tilflyttingen hit stor. Fiskevær, tettsteder og kystbygder vokser igjen. Men også små, kulinariske steder der ingen skulle tro at noen kunne bo, har også fått oppsving. Fyrtårn langs kysten blir bebodd igjen.

Feriere ved hav og vann

Det er helt idyllisk å feriere ved kysten. De å tøffe ut blant holmer og skjær tidlig en morgen på blikkstille hav er noe alle må oppleve. Eller drive for seil i lette bølgeskvulp når sjøen yrer av båter og folk, eller kjenne sjølufta gjøre deg døsig om kvelden.

Det fins så mange fine steder at du må ut å oppleve dem. Det spiller ingen rolle om du er i sør eller nord, øst eller vest. Vil du oppleve norsk kystlinje eller alle de tusenvis av flotte stedene langs innsjøer og elver i Norge, så velger du VisitNorway nettsiden!

Leave a Reply